Je Kind op Skivakanties meenemen
Kinderen hoe jong ook, kunnen geweldig veel plezier beleven aan wintersport!
Maar een kind op skivakanties meenemen vergt wel inlevingsvermogen en mogelijk wat aanpassingen ten opzichte van die andere keren, zonder kids.
Als ze lekker ravotten in de sneeuw, enorme sneeuwpoppen maken, sleetje rijden, sneeuwballen gooien, iglo's bouwen en natuurlijk snowboarden of skiën, dan zie je wel dat ze er plezier aan beleven.
Maar de reis is vaak behoorlijk lang, het is er soms erg koud en je verblijft (vaak) op grote hoogte.
Je zou je bij alles af moeten vragen of je kind er plezier aan beleeft en of je er (nog) iets aan kunt verbeteren.
Op deze pagina van dé vakantie-checklist lees je o.a. meer over
de lange reis
hoogteziekte
de kou
de keuze van het skigebied
oppas
skilessen
ski-uitrusting voor je kind
gratis brochures aanvragen
LANGE REIS
Je kunt er veel aan doen om de
lange reis voor je kind op skivakanties
aangenamer te laten verlopen.
TOP ^
HOOGTE EN HOOGTEZIEKTE
Als je vanuit Nederland naar berggebieden reist, overbrug je een behoorlijk hoogteverschil.
Neem voldoende tijd om jezelf en je kind aan de nieuwe omstandigheden te laten wennen: de temperatuur, luchtdruk, ijle lucht, minder zuurstof.
Wist je dat in het algemeen wordt afgeraden kinderen onder de twaalf jaar mee te nemen naar hoogten boven 2500 meter en tot twee jaar zelfs niet boven de 1500 m. in verband met het risico op hoogteziekte?
Dat geldt dus ook voor baby's, die je in een draagzak even mee naar boven laat gaan.
Het is bekend dat o.a. een tekort aan zuurstof invloed heeft op het ontstaan hiervan. En niet alleen de ijle lucht, maar met name ook onze waterhuishouding lijkt hier een belangrijke rol in te spelen en luchtweginfecties kunnen het risico op hoogteziekte verhogen.
Sommige klachten bij verkoudheid lijken op die bij hoogteziekte, zodat het moeilijk kan zijn vast te stellen wat het kind mankeert.
En als je verkouden bent zijn snelle stijgingen (kabelbaan) uit den boze, want het is dan lastig de drukverschillen tussen binnenoor en buitenlucht "weg te slikken".
Kinderen lopen niet meer risico dan volwassenen om hoogteziekte op te lopen, ze zijn alleen minder in staat om zelf betrouwbaar weer te geven wat eraan scheelt.
Blijf heel alert en zorg er vooral voor dat je kind én jijzelf, genoeg drinken!
De symptomen zijn hoofdpijn, slechte eetlust, misselijkheid, onrustige ademhaling in de slaap, minder plassen en algehele zwakte. Je moet dan een paar dagen rust houden en heel veel (water) drinken, ong. 3 liter per dag.
TOP ^
KOUDE
Juist voor een kind op skivakanties zul je voldoende en goed isolerende kleding (sneeuwlaarzen, handschoenen, mutsen, sjaals enz.) bij je moeten hebben.
Een ski-overall is voor kleintjes het handigst, daar kan geen sneeuw in komen via de rug.
Voor de kinderen, die al zelf naar het toilet gaan is dat misschien weer wat minder praktisch, want de mouwen hangen gauw op de, meestal niet zo droge of schone toiletvloer.
Vergeet niet, als je naar buiten gaat de kindersnoetjes in te smeren met zonnebrandmiddel, ook als het erg koud is en niet zonnig.
Als je je kind in de kinderwagen, buggy of op een slee vervoert, leg er dan een schapenvacht in en je weet zeker dat de lichaamstemperatuur makkelijker goed gehouden wordt.
Niet alleen voor de kou, maar ook ter bescherming van de handen is het belangrijk om altijd tijdens het skiën de handschoenen aan te houden, dus ook als het heel warm is.
SKIGEBIED
Zeker met kleine kinderen zou ik kiezen voor een niet al te groot skigebied. Het blijft ook voor de kinderen overzichtelijker, het is er meestal veel minder druk en de skipas voor een groot skigebied is behoorlijk duurder en jij en/of je kind zullen er waarschijnlijk niet genoeg gebruik van kunnen maken.
Je kunt als je toch een dag veel kilometers wilt maken veel beter een dagje gaan "buurten" in een nabij gelegen gebied.
Kleine kinderen vermaken zich vaak prima op de "baby-weide", daar is de temperatuur ook aangenamer en het waait er veel minder dan bovenop de berg.
Ga eens op zoek naar autovrije gebieden en gezinsvriendelijke bestemmingen, de plaatsen waar ze goede voorzieningen voor kinderen hebben, laten dat vaak duidelijk weten.
En voor het wat oudere kind op skivakanties is een avond-slee-piste, verlichte skipisten en lange rodelbanen in de buurt natuurlijk fantastisch.
TOP ^
NAAMPLAATJE
Het is overigens ook in een klein skigebied verstandig je kind een armbandje of naamplaatje om te doen met de naam van je kind, je 06-nummer en eventueel Nederland en het vakantieadres.
Want je hebt het vast al eens meegemaakt, dat in één moment van éven niet opletten je kind weg is. Verschrikkelijk, de paniek slaat vaak heel snel toe.
Je kunt je kind leren dat, wanneer het pappa of mamma kwijt is en andere mensen niet kan verstaan om dan naar het armbandje te wijzen.
Dat is overigens niet alleen handig voor als je een kind op skivakanties meeneemt.
OPPAS NODIG VOOR JE KIND OP SKIVAKANTIES
Zoek een kindvriendelijke wintersportplaats uit, waar voor de kleinsten crèches en babysitters aanwezig zijn (soms al vanaf 3 maanden).
Dit en vaak veel andere leuke kids-activiteiten, kun je het beste voor het boeken bij de plaatselijke VVV opvragen.
Of neem iemand mee die niet of minder wil skiën en wel oppassen wil. Maak dan wel heel goede afspraken (welke kosten zijn voor wie, hoe vaak en hoelang en wat verwacht je van elkaar, enz.)
Ben je met twee volwassenen en zie je het eerdergenoemde allemaal niet zo zitten, dan kun je ook om beurten gaan skiën.
Het is dan wel heel prettig als je logeeradres aan de piste of vlakbij de skiliften ligt. Dan kun je in dagdelen gaan wisselen, anders ben je met het aflossen zoveel tijd kwijt, dat je het per hele dag moet gaan invullen.
Bijkomend voordeel kan zijn dat je samen één skipas koopt, die je afwisselend gebruikt. Dat gaat natuurlijk alleen als er geen foto op de skipas zit. Dat scheelt soms wel meer dan 100 euro voor een week!
SKILES
Je kunt je kids beter in een ski-klasje doen (dat kan soms al vanaf 3 jaar) dan ze zelf een beetje te leren skiën.
In de ski-les hebben ze een eigen, veilig afgebakend terrein, waar ze spelenderwijs de basistechnieken leren.
Op de piste halen ze de vreemdste manoevres uit met alle risico's van dien.
En skiën moet vooral leuk zijn en blijven, dus doe beginnelingen niet gelijk de hele week in de ski-klas.
Het ligt een beetje aan het kind, maar tot een jaar of vier is het meer spelen en ravotten en wat minder skiën.
Probeer ook af en toe te kijken hoe ze de skiles beleven. Doe dat zo, dat ze jóu niet zien, want anders willen de kleinsten waarschijnlijk weer bij jou zijn.
Wanneer kinderen iets ouder zijn (4-8 jr.) gaat het lessen serieuzer, maar toch nog speels. En zo tussen de 8 en 12 pikken ze alles heel snel op.
En wanneer ze kunnen stoppen waar en wanneer ze dat willen, bochtjes kunnen maken en het spoor van iemand kunnen volgen zonder diegene voorbij te vliegen, kun
je natuurlijk met z'n allen skitochtjes gaan maken. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan samen met je kind op skivakanties te SKIËN!!
TOP ^
SKI-UITRUSTING
De skiuitrusting voor je kinderen kun je het beste ter plaatse huren.
Wil alles lekker gaan, dan zal alles perfect moeten passen. Je kunt niets op de groei aanschaffen.
Als iets niet goed zit, kun je dit gemakkelijk ter plekke snel omruilen en de kans op plezier is weer bijna gegarandeerd.
Kinderen zouden altijd een helm op moeten hebben, want een val is zo gemaakt, sneeuw en rotsen zijn erg hard en ski's hebben erg scherpe kanten.
In Oostenrijk en Italië is het overigens al verplicht voor kinderen tot 15 jaar om een helm te dragen tijdens het skieën. De ouders worden hiervoor verantwoordelijk gehouden.
Je kunt ze eventueel ook huren bij de skiverhuurbedrijven.
Een goede helm bedekt ook de oren en sluit overal goed aan, ook de kinband. De sluiting moet met handschoenen aan te openen zijn. De binnenvoering moet voldoende warmte bieden, want je draagt er geen muts onder.
Ook voor je kind mag je niet bezuinigen op een goede zonne- en/of skibril. Een skibril is nodig als het sneeuwt, want een zonnebril voldoet dan niet.
Lees meer over
waarom je kind op skivakanties een goede skibril nodig heeft
TOP ^
VRAAG GRATIS DE WINTERBROCHURE AAN VAN:
Snowkids reizen wintersportvakanties brochure
Vrij uit wintersportvakanties brochure
Zwitserland toerisme wintersportbrochure
<- Kinderen
<- Vakantieweer
<- Home
Pagina bijgewerkt op 11 februari 2010