Met Je Boot Op Het Water - Het Geluid Van De Stilte
Zodra je met je boot op het water bent, valt de natuur veel meer op: het water, de bomen en struiken eromheen en de vogels. Nergens voel je het contact met de natuur zo snel zo dichtbij als op het water.
Je merkt ook veel minder van het 'gewone' verkeer wanneer je vaart. Je ziet weinig auto’s, behalve bij bruggen. Wel zie je vaak fietsers langs het water gaan.
Heel opvallend is hoe anders de geluiden zijn op het water, het is er zoveel stiller dan wat je gewend bent. Vaak hoor je alleen maar vogels fluiten.
Op het water weet je weer wat 'STIL' is en leef je even in een heel andere dimensie.
FAMILIEVAKANTIE
Op een schip bijvoorbeeld een familievakantie doorbrengen is ook voor kinderen erg avontuurlijk. Je kunt je route zo plannen dat er allerlei leuke uitstapjes gemaakt kunnen worden. Voor ideeën kijk je eens onder dagje uit.
En met al dat water om je heen is een dagje niets regelen helemaal niet erg wanneer het mooi weer is. Met een (rubber)roeibootje, een surfplank, een sleeptouw of een bal is een dag dan veel te kort.
Op het water is de veiligheid van jezelf en de opvarenden erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Lees meer onder
vakantieweer.
Zonnestralen reflecteren via het wateroppervlak, zodat je veel sneller verbrandt. Bescherm je huid, ogen en haar goed en smeer vooral de kids goed in.
Lees de tips over zon en bescherming.
BOOT HUREN OF KOPEN
Je kunt natuurlijk een boot kopen. Het zal van de soort boot afhangen of je veel tijd en/of geld kwijt zult zijn aan het onderhoud ervan. Maar wanneer je na alle inspanningen eindelijk met je eigen boot door het water snijdt, verdwijnt alle stress als sneeuw voor de zon en geniet je er dubbel van!
Een schip huren is een andere optie. Voor ieder soort gezelschap is er wel een te huur: voor dagtochten, weekend-, weektochten voor soms tot 100 personen.
ZEILBOOT OF MOTORBOOT Varen op een zeilboot is heel anders dan varen met een motorboot. Een zeilvakantie is actiever, maar stiller op het water. Als je geen zeilervaring hebt is een zeilcursus vooraf zeker aan te bevelen.
Boten zijn er in verschillende lengtes. Bedenk dat je een vaarbewijs nodig hebt als je een schip langer dan 15 m wilt varen.
De meeste, iets grotere motorboten hebben een boeg- en/of hekschroef, waardoor het manoeuvreren iets gemakkelijker wordt.
Je kunt ook meevaren op een boot met schipper. Voor mensen met weinig of geen ervaring is dit een goede mogelijkheid om ontspanning en leren varen te combineren.
HAVENS
Er zijn heel veel jachthavens in Nederland. Je kunt een jachthaven eigenlijk vergelijken met een camping, maar dan op het water. Per haven verschillen de mogelijkheden voor een uitstapje. Soms is er bijvoorbeeld fietsverhuur. Vaak kun je vanuit de haven gemakkelijk een dorp of stad bezichtigen.
Iedere jachthaven heeft een havenmeester waar je voor informatie terecht kunt.
AANRADER
Echt genieten doe je als je een mooie plek zoekt ergens middenin de natuur. Gooi het anker uit of leg aan bij een steiger tussen het riet en de vogels. Geniet van de zonsondergang en de stilte op het water.
De nieuwe dag begin je weer met een frisse duik in het water en een ontbijtje op de steiger!
Als je niet meer goed weet wat rust is, móet je dit eens doen!
CHECKLIST VOOR DE BOOT
almanak
vaarbewijs
vaarkaarten
zeilboek
kompas
verrekijker
GPS
(Global Positioning System)
marifoon
(alleen met vergunning)
...
zwemvesten
reddingslijn
brandblussers
...
gasfles
accu
wasrekje
...
veel
muntgeld (vooral 50 cent voor bruggen en douches)
Je hebt alles nu op een rijtje voor een leuke vakantie op watervakantie.
LANGE REIZEN MAKEN MET EEN BOOT Er zijn mensen die hun huis verkopen, alles wat ze nodig hebben op een zeilboot laden om de wereld rond te varen. Wat een avontuur, prachtig vind ik dat! Kortgeleden heb ik zo'n stel ontmoet en zij leggen hun ervaringen in een weblog vast. Lees mee.
Meer verhalen van andere avonturiers vind je op de website
"Zeilen".
Hier vind je links naar websites van Vertrekkers met achtergrondinformatie over boot, bemanning en vaarplan. De links zijn gerubriceerd in 'onderweg', 'weer terug' en 'in voorbereiding'.
De redactie van Zeilen streeft ernaar een zo compleet mogelijk overzicht te geven.