EERSTE KEER
Wanneer je nog niet eerder met een caravan achter je auto hebt gereden, ga zeker eerst eens een keertje oefenen. Voel hoe het hele spul rijdt en reageert.
Vergeet niet het achteruit rijden op een rustig plekje uit te proberen.
GEWICHT Bij het weggedrag van een combinatie speelt de verhouding tussen gewicht van de caravan en auto een grote rol.Een te lichte auto zou wel eens in kritische situaties meegesleurd kunnen worden in plaats van andersom.
');
INPAKKEN Het inpakken komt ook precies, want als er teveel gewicht achterin wordt gelegd gaat de aanhanger gemakkelijk slingeren.En andersom, teveel gewicht voorin veroorzaakt een te hoge kogeldruk (de kracht naar beneden op de trekhaak) en heeft een negatieve invloed op het weggedrag en het rijcomfort. - Leg zware spullen op de vloer zo dicht mogelijk bij de as, lichte dingen kunnen hogerop een plaatsje krijgen. - Verdeel de bagage zo gelijkmatig mogelijk over de bankkasten. - Zorg dat de watertank zo leeg mogelijk is.
Het is erg verleidelijk om veel te veel mee te nemen. Kijk in het instructieboekje van je auto, wat het maximale laadvermogen en trekgewicht is.Ga daar niet overheen! Denk aan het gewicht van passagiers, de bagage en een LPG-installatie in de kofferruimte, een eventuele dakkoffer* en de kogeldruk.
Houdt voor het gewicht van de caravan een veilig maximum van 75% van het totale maximale gewicht van de auto aan.
Weet hoe zwaar je lege caravan is en weeg je bagage, dan weet je zeker dat je het hele zaakje niet overbelaadt. Daar wordt namelijk streng op gecontroleerd en staat in de mankementen top 10!
Je zult ook meer benzine verbruiken, dus houd de benzinemeter onderweg goed in de gaten.
SLINGEREN
Gaat je sleurhut toch slingeren, trap dan stevig op de rem tot hij het spoor van de auto weer volgt en ga toch maar wat langzamer rijden.
Stop op de eerstvolgende parkeerplaats en controleer de kogeldruk en de belading en pas zo nodig aan.
Ook is het handig als je de bandenspanning kunt controleren, een te lage bandenspanning is kwalijker dan een te hoge.
Een veilige accessoire is de stabilisator. Hij dempt de slingerbewegingen, ook bijv. de luchtverplaatsing van tegenliggers of vrachtauto's.
ZICHT EN ZICHTBAAR Het zicht naar achteren moet net zo zijn als zonder iets aan je trekhaak, in bijna alle gevallen zullen er hulpspiegels nodig zijn.
Wist je al dat ook een caravan, vouw- of aanhangwagen een mistachterlicht moet hebben? OP JE PLEKJE
Het afkoppelen is toch ook even opletten:
- trek eerst de handrem helemaal! verticaal
- afkoppelen
- waterpas zetten met bijv. een speciale wig
- poten uitdraaien
- blauwe
caravan stekker, CEE
aansluiten op stroompaal
DIEFSTALBEVEILIGING
Er worden ook op het platteland gewoon caravans achter huis weg gestolen! Dat is wel erg sneu als je net alles ingepakt hebt voor een leuke vakantie.
Een dissel- of koppelingsslot wordt door de verzekering verplicht gesteld, het voorkomt dat de wagen snel aangekoppeld en meegenomen kan worden.
Het ís wel te forceren, dus zul je toch het zicht op je caravan moeten houden en alle ramen en deuren op slot doen.
Een wielklem is de beste beveiliging tegen diefstal.
Je zou een bagagekluis voor je belangrijke spullen op een onopvallende plaats kunnen monteren, eventueel met een auto-alarm.