HOE ZIET EEN TEEK ERUIT
Een teek is een bloedzuigende parasiet en ziet eruit als een spinnetje van 1-3 millimeter groot. Vrouwtjesteken hebben het bloed van grotere zoogdieren nodig om eitjes te kunnen leggen. Honden, katten, maar ook mensen zijn bekende slachtoffers
van deze kleine vampiertjes.
Laatst ondekten we een wit bolletje op de kop van onze kat. Hij is zwart dus het viel gelukkig goed op. Het bolletje liet zich niet zomaar verwijderen. Er moest een tangetje aan te pas komen. Bij nader onderzoek bleek het een teek (als op bovenstaand plaatje te zijn): pootjes vlak bij de kop en een enorm opgezwollen wit achterlijf. Oppassen dus, ook dicht bij huis en dus niet alleen in de bossen! EEN TEKENBEET IS GEVAARLIJK
Wanneer een teek besmet is met Lyme, kan door een tekenbeet deze infectieziekte (de ziekte van Lyme) worden overgedragen op mensen, zowel kinderen en volwassenen.
Wanneer je hiertegen niets onderneemt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Maar met antibiotica is het vrijwel altijd goed te genezen.
De kans op besmetting is minimaal, wanneer je binnen 24 uur de teek correct verwijdert. Dus snel opsporen en goed verwijderen is heel belangrijk.
SYMPTOMEN ZIEKTE VAN LYME Het verradelijke van de ziekte van Lyme is dat er soms lange tijd tussen de tekenbeet en de klachten zit, zodat het verband niet direct gelegd wordt.
Hoe weet je of je besmet bent met deze ziekte?
De ziekte verloopt in 3 stadia, waarbij de klachten steeds ernstiger worden. Het is belangrijk om steeds zo snel mogelijk een arts te raadplegen. 1e STADIUM: na 3 tot 21 dagen verschijnt meestal een rode ring op de huid rond de plaats van de tekenbeet en ontstaan vrij algemene klachten, zoals
grieperig gevoel
vermoeidheid
spierpijn
hoofdpijn
koorts
keelpijn
2e STADIUM:
enkele weken of maanden na de beet
verlamming in het gezicht
dubbel zien
flauwvallen
pijn aan botten, spieren en gewrichten
hartritmestoornissen
3e STADIUM:
maanden tot enkele jaren na een tekenbeet
ernstige pijn en zwelling van gewrichten (vooral de knie)
ernstige ontsteking van de huid op handen en voeten
WAAR ZITTEN TEKEN
Teken komen vooral voor op zandgrond, in bossen en struiken. Niet alleen als het warm is, in de zomer zijn er meer teken, maar de kans op een tekenbeet is groter, wanneer je met onbedekte armen en benen rondstruint op een camping en in natuurgebieden.
Een teek kan zich op je laten vallen, maar ook omhoog kruipen langs bijvoorbeeld je been.
Teken zitten vooral
op toppen van grassprieten, op 1 tot 1,5 m.hoogte
in laag struikgewas langs veldwegen
in dichtbegroeide gedeelten van het bos
VOORKOMEN IS BETER Om de kans op een tekenbeet te verkleinen kun je het beste
op de paden blijven in natuurgebieden
contact met hoog gras en struiken vermijden
lange mouwen en lange broek dragen
een pet of hoed dragen
dichte schoenen
je broekspijpen in je sokken stoppen
een insectenwerend middel met 30% DEET op onbedekte huid gebruiken (pas op met gebruik hiervan bij kleine kinderen!)
's avonds de huid op teken controleren vooral warme plekjes, zoals liezen, oksels, knieholten, hals, achter de oren en bilnaad.
VERWIJDEREN VAN DE TEEK
Wanneer een teek zich heeft vastgebeten, probeer haar dan zo snel mogelijk en goed te verwijderen. Hoe langer hij vastzit, hoe groter de kans op besmetting.
Ga NIET eerst de teek verdoven met alcohol of een sigaret. De teek zal dan haar maaginhoud uitbraken en de kans op besmetting
zal veel groter zijn.
En zo doe je het wel:
pak de teek met een tekenpincet of tussen duim en wijsvinger zo dicht mogelijk bij de huid
trek voorzichtig recht omhoog naar buiten met een licht draaiende beweging
ontsmet het wondje met jodium of alcohol 70%
noteer de datum in je agenda
controleer de eerste 3 weken of er een rode kring rond de beet verschijnt en
Goed verzekerd op reis, nu met 12% korting op de premie!Conclusie vakantie-checklist Vooral als je naar bosrijke gebieden of zandgrond gaat, blijf goed op je lijf en die bloedzuigertjes letten maar ook gewoon bij huis moet je op blijven letten en tref je maatregelen, dan kun je veel ellende voorkomen.